Welkom

Welkom op de website van het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is onmisbaar in de gemeente Hulst! Wilt u ook uw steentje bijdrage als vrijwilliger of wilt u als organisatie een vacature aanmelden dan bent u bij ons aan het juiste adres .

Kunt u geen passende vacature vinden of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk , 0114-684700.

 

 

 

Kijk ook eens op We helpen of u iemand kan Helpen in uw buurt!

Op We helpen kunnen mensen hulp vragen of hun hulp aanbieden. Het is gemakkelijk en voor iedereen!

We Helpen maakt het makkelijk om hulp te vragen, aan te bieden en te organiseren. Hiermee willen we helpen weer vanzelfsprekend maken en mensen motiveren mee te helpen.  Meld u zelf nu aan! www.wehelpen.nl

 

 

Mensen die vrijwilligerswerk doen, zouden volgens een Vlaams onderzoek gezonder zijn dan mensen die zich niet als vrijwilliger voor anderen inzetten. Zo verhoogt vrijwilligerswerk de fysieke en psychische activiteit. Dit beschermt mensen tegen functionele achteruitgang en dementie op latere leeftijd. Verder zou vrijwilligerswerk onder andere het zelfvertrouwen kunnen vergroten en de kwaliteit en kwantiteit van iemands sociaal netwerk verbeteren.

Ten slotte zou uit neurologisch onderzoek zijn gebleken dat het helpen van anderen zorgt voor het vrijkomen van een zogenoemd zorggerelateerd hormoon. Wanneer iemand een ander verzorgt zouden de hormonen oxytocine en progesteron worden vrijgegeven, die helpen om weerstand te bieden tegen stress en virussen. Behalve door vrijwillige inzet valt volgens de  onderzoekers het positieve resultaat overigens deels te verklaren door het inkomen. Zo zouden vrijwilligers over het algemeen een hoger inkomen hebben en dit zou volgens de wetenschappers zorgen voor een betere algehele gezondheid. Het onderzoek van de universiteit van Gent is onderdeel van de European Social Survey die tussen 2012 en 2013 onder 40.000 Europeanen uit 29 landen werd uitgevoerd. In dit onderzoek werden analyses gemaakt van overtuigingen, voorkeuren en gedrag. Daarbij werd gecontroleerd op sekse, leeftijd, opleidingsniveau, afkomst en religie.

Verklaring omtrent gedrag

Per 1 januari 2015 kunnen vrijwilligersorganisaties die met minderjarigen en/of verstandelijk beperkten werken in aanmerking komen voor de Regeling Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vrijwilligers van organisaties die tot de regeling zijn toegelaten, kunnen dan gratis een VOG aanvragen. Organisaties moeten onder andere met minimaal 70% vrijwilligers werken en preventief beleid voeren. De regeling is alleen voor digitale VOG's en vrijwilligersorganisatie met E-herkenning. Om in aanmerking te komen moet vrijwilligersorganisaties zich aanmelden op www.gratisvog.nl

 

Kijk ook op www.inveiligehanden.nl

 

 

Lees hier meer ! Een publicatie voor vrijwilligers, organisaties en gemeenten